Vrste žarulja i njihova namjena. Što treba uzeti u obzir prilikom odabira?

07.02.2024

Žarulja ima jako puno vrsta, ali vrijedi znati da nisu sve prikladne za svaku prostoriju u našem domu. Unatoč tome, umjetno svjetlo ima vrlo važnu ulogu. Zato je toliko važno pravilno uskladiti izvor svjetlosti s vrstom prostorije.

Među dostupnim žaruljama u našoj trgovini lako možete odabrati onu pravu za sebe. Pogledajte naš vodič u nastavku - naši savjeti zasigurno će vam pomoći da odaberete žarulje za svaku prostoriju u vašem domu tako da budu praktične i ekonomične.

Vrste žarulja i njihova namjena. Što treba uzeti u obzir prilikom odabira?


U ovom članku:

1. Vrste žarulja dostupnih na tržištu

2 Na temelju čega odabrati odgovarajuću žarulju?



Vrste žarulja dostupnih na tržištu

Trenutno razlikujemo tradicionalne halogene žarulje, fluorescentne cijevi, LED žarulje, pa čak i infracrvene grijače, koji se koriste za zagrijavanje, a ne za precizno osvjetljavanje određene prostorije. LED diode i LED trake klasificiraju se kao štedne žarulje, a njihova karakteristična značajka je dugi vijek trajanja. U nastavku ćete pronaći pregled najpopularnijih rješenja koja se koriste u umjetnoj rasvjeti.

Halogene žarulje

Na ovom popisu nije vrijedno predstaviti model sa žarnom niti, jer se ovo rješenje više ne koristi. S druge strane još se uvijek koriste halogene žarulje s plemenitim plinom i halogenom. Zahvaljujući ovom dizajnu, troše do 30% manje energije od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti.

Infracrveni grijači

U ovom slučaju, žarulje pretvaraju utrošenu električnu energiju u toplinu. Zbog toga se koriste na mjestima kao što su staklenici ili garaže. Važno je napomenuti da ne emitiraju štetno zračenje i vrlo su tihi.

Fluorescentne cijevi

Popularni model žarulja sve do dan danas. Njihova površina prekrivena je fosforom tj. posebnom tvari s jedinstvenim svojstvima. Unutar svake fluorescentne cijevi nalazi se mješavina žive i neona ili argona. Najčešće se koriste za osvjetljavanje velikih površina. Pogledajte našu ponudu LED fluorescentnih cijevi.

LED žarulje i LED diode

Njihov način rada temelji se na takozvanim svjetlećim diodama. Ovo je najbolji izbor među svim gore navedenim žaruljama. Vrijeme rada LED žarulja je vrlo dugo. Osim toga, energetski su učinkovite, odnosno ekološki prihvatljive.

Na tržištu postoji mnogo vrsta LED žarulja, a najpopularnije i istovremeno najzanimljivije su LED trake. One se lijepe u različitim konfiguracijama i na različite površine, zahvaljujući čemu možete postići zanimljiv učinak u obliku natpisa ili svjetlosnog obrisa. Takve trake, opremljene LED žaruljama mogu mijenjati boje.

Na temelju čega odabrati odgovarajuću žarulju?

Neka vam njihovi tehnički parametri budu smjernica, a istovremeno i konačna odrednica. Sve dostupne podatke pronaći ćete na pakiranju žarulje koju želite kupiti. Konkretno, na što treba obratiti posebnu pozornost?

Vrsta navoja

Možemo razlikovati najčešće korištene, ugrađene na žarulje velike i male snage. Najvažnije pravilo u ovom slučaju je pravilno uskladiti strukturu dane svjetiljke i navoja. Te se informacije obično nalaze na pakiranju svjetiljke.

Dakle, možemo razlikovati:

G4 – ovaj navoj se najčešće koristi u reflektorima ugrađenim u kuhinjski ili kupaonski namještaj. Možete ga koristiti kada instalacija nema veći napon od 12 V.

G9 – za dekorativne svjetiljke i instalacije napona do 230 V.

G35 - koristi se u ukrasnim svjetiljkama, navoj se pričvršćuje pritiskaom. Isto vrijedi i za navoj G6.

GU10– uglavnom se koristi u zidnim svjetiljkama i reflektorima, u instalacijama napona 230 V

E14 – koristi se za zidne svjetiljke i reflektore, te za instalacije do 230 V.

E27 - ovaj se navoj obično naziva velikim, a koristi se u mnogim svjetiljkama i gotovo svim instalacijama s naponom koji ne prelazi 230 V.

MR16 - ova vrsta navoja dostupna je u dvije varijante: 12 V i 230 V. Zahvaljujući žaruljama s ovim navojem, možete osvijetliti stepenice ili spuštene stropove.

Napon žarulje

Iz gore navedenih informacija može se zaključiti da postoji jedan univerzalni napon i niz nestandardnih. Najčešći su 230 V, a niskonaponske žarulje, poput onih koje se mogu priključiti u instalaciju ne veću od 12 V, zahtijevaju korištenje transformatora.

Energetska učinkovitost

Ranije podcijenjena, danas je to vrlo važan parametar zahvaljujući kojemu možemo odlučiti koju žarulju odabrati. Energetska učinkovitost označena je skalom od A (A+, A++) do E. Prvo slovo abecede označava nisku potrošnju energije.

Svjetlosni tok, tj. lumeni

To je jedinica koja govori koliko je svijetla boja svjetlosti koju emitira određena žarulja.

Boja ili temperatura svjetlosti

Na taj se način žarulje mogu podijeliti u tri osnovne vrste:

  • Topla boja (indeks ispod 3300 K)

Savršeno za korištenje u spavaćoj sobi, gdje se opuštate i odmarate.

  • Neutralna boja (3500-5000 K)

Koristi se za rasvjetu stana ili kuće.

  • Hladna boja (iznad 5000 K)

Zahvaljujući ovoj boji svjetla, moći ćete se učinkovitije usredotočiti na učenje i rad.

Ciklus uključivanja/isključivanja

Procijenjeni potencijalni vijek trajanja određene žarulje.

Indeks reprodukcije boja ili skraćeno CRI

Ovaj parametar određen je skalom od 0 do 100. Što je veći broj, to je bolja kvaliteta svjetla, a prostor ili pojedini objekti jasniji su i bolje osvijetljeni.

Povratak