Retificirane pločice – što je to i kada se isplati odlučiti se za njih?

28.02.2024

Keramičke pločice jedno su od najpopularnijih rješenja za završnu obradu podova i zidova u kuhinji, kupaonici i drugim prostorijama. Proizvodi dostupni u trgovinama i prodajnim centrima razlikuju se ne samo po izgledu i veličini, već i po metodi obrade. Alternativa običnim pločicama, koje nemaju uvijek savršeno identične dimenzije i oblike, su retificirane pločice.

Po čemu se razlikuju od običnih i zašto su skuplje? Provjerite među našim savjetima što znači retifikacija pločica i kako iskoristiti tu karakteristiku pločica u svoju korist!

Retificirane pločice – što je to i kada se isplati odlučiti se za njih?

U ovom članku:

1. Što je postupak retifikacije pločica?

2. Retificirane pločice – kada se isplati odlučiti se za njih?

3. Postavljanje retificiranih pločica - postavljanje pločica i fugiranje

4. Koliko koštaju retificirane pločice?

5. Alternativa retifikaciji



Što je postupak retifikacije pločica?

Bez obzira na to jesu li namijenjene za zidove ili podove, keramičke pločice podvrgavaju se istim procesima i kontrolama u fazi proizvodnje. Prvi korak je pečenje pločice od prirodne sirovine. Rezultat tog djelovanja je nejednak oblik pojedinih komada. Kako bi se ispravio taj efekt, oni se kalibriraju, tj. razvrstavaju prema veličini u pojedine serije. Takvi proizvodi ne moraju imati savršeno jednake dimenzije i to standardi dopuštaju. Zanimljivo je da se pločice velikog formata mogu razlikovati u dimenziji čak 3 mm. Naravno, manja pločica će imati manja odstupanja. Nastale praznine se izravnavaju pomoću fuga prilikom postavljanja.

Retifikacija je mehaničko rezanje ili brušenje rubova, zahvaljujući kojem pločice dobivaju savršeno iste parametre. Sve razlike su reducirane. Osim toga, nakon takvog postupka, pločica ima četiri kuta od devedeset stupnjeva, a time i savršeno oštre završne obrade.

Postupku retifikacije se podvrgavaju ne samo podne ili zidne pločice, već i gres kamen, 3D paneli, pa čak i dekori i ukrasne lajsne. Retificirane pločice imaju mnoge prednosti - omogućuju ljepšu završnu obradu interijera, koje, između ostalog, pašu u moderne kuhinje i kupaonice. Ali što se ipak veže uz retifikaciju? Obično viša cijena.

Što je postupak retifikacije pločica?

Retificirane pločice – kada se isplati odlučiti se za njih?

Retificirane zidne pločice za kupaonicu ili kuhinju, zahvaljujući svojim oštrim kutovima, daju ujednačeniji efekt. To omogućuje postizanje jedinstvene završne obrade kupaonice - efekt uređenja u obliku ravne površine. Tako uske fuge između pločica praktički su nevidljive.

Retificirane pločice izgledaju sjajno u interijerima u kojima se koristi dekorativni kamen. U tako završenom interijeru kupaonice, s velikim efektom može se koristiti staklene opeke, patchwork pločice i druga dekorativna, originalna rješenja. U takvom okruženju može se, također s jako dobrim efektom, koristiti zidne obloge, a na podu - paneli i daske, npr. moderni i praktični vinil paneli.

Elegantna površina od ujednačenih pločica izgleda sjajno na dobro izloženim zidovima – gdje ih ne zaklanja, primjerice, namještaj. Također omogućuje vizualno povećanje prostora. Takve pločice učinit će malu kupaonicu prostranom.

Ujednačenu površinu koja izvrsno izgleda može se dobiti ne samo u kuhinji ili kupaonici, već i u drugim interijerima, npr. u dnevnom boravku. Savršen je za to, između ostalog: kamen od gipsa. Retifikacija je osobito poželjan postupak kod proizvoda čija je namjena oponašati prirodni materijal, koji pri obradi uvijek ima zaoštrene, a ne zaobljene rubove.

Retificirane pločice – kada se isplati odlučiti se za njih?

Postavljanje retificiranih pločica - postavljanje pločica i fugiranje

Za postavljanje retificiranih pločica koriste se ista ljepila, mase za fugiranje i pribor za postavljanje keramičkih pločica kao i u svakom drugom slučaju. Zapravo, ove vrste španjolskih pločica, klinker kamena ili gresa, što se tiče samog postavljanja, ne razlikuju se od tradicionalnih rješenja. Općenito, prevladava mišljenje da su retificirane pločice bez fuga. Ovo je posebno primamljivo za osobe koje obeshrabruje perspektiva čišćenja fuge između pločica na teško dostupnim mjestima. Savršeno ujednačene pločice, mozaici ili prirodni kamen za zid čine se savršenim rješenjem – dovoljno je prebrisati pločice bez fuga kako bi se dobila besprijekorna čistoća!

Međutim, postavljanje retificiranih pločica bez ikakve fuge nije najbolja ideja. Treba naglasiti da u mnogim slučajevima pločica samo ostavlja dojam da je bez fuga. U stvarnosti, fuga je tu, ali toliko minimalna da je gotovo nevidljiva.

Najbolje je postaviti pločice s barem minimalnom količinom mase za fugiranje. Ne smije se zaboraviti da na svaki zid i pod djeluju sile iz dubljih slojeva. Neprimjetne, dugoročno mogu uzrokovati pucanje pločica. To se ne odnosi samo na elemente kao što su pločice za stepenice ili pločice za terase, već i na zidne i podne pločice. Masa za fugiranje otklanja vibracije i štiti pločice od pucanja.

Korištenje retificiranih pločica omogućuje minimalne fuge. Dok kod standardnog postavljanja mogu biti širine čak 8 mm, kod retificiranih elemenata ta se dimenzija smanjuje na 1,5 mm. Zahvaljujući zaoštrenim rubovima, keramičke pločice bolje se slažu. Kod elemenata koji su podvrgnuti samo kalibraciji, imamo posla s blago zaobljenim rubovima.

Upotreba fuge također olakšava skidanje pločica. Pretpostavimo da je iz nekog razloga jedan element puknuo ili se oštetio. Ako nema fuge, vrlo se lako mogu oštetiti susjedne pločice ili čak veliki dio površine! U tom slučaju ponekad je potrebno zamijeniti sve keramičke pločice. Međutim, ako postoji fuga između njih, dovoljno je lagano olabaviti oštećeni element i zamijeniti ga.

Retificirane pločice mogu se uspješno kombinirati s raznim drugim materijalima, poput betonskog kamena, opeke za zid, pa čak i fasadne daske i vanjskog fasadnog kamena - rješenja koja se ponekad koriste i u interijerima kao originalni ukrasni dijelovi.

Postavljanje retificiranih pločica - postavljanje pločica i fugiranje

Koliko koštaju retificirane pločice?

Retificirane gres pločice i keramičke pločice platit ćete skuplje nego obične, samo kalibrirane. Razlika u cijeni je od 2,30 do 7 EUR po m2. Naravno, skuplje ćete platiti dekorativne kuhinjske panele ili granitne pločice. Međutim, dobiva se privlačniju završnu obradu zidova i poda.

Prilikom analize troškova kupnje retificiranih pločica također morate uzeti u obzir troškove postavljanja. Ono zahtijeva veću preciznost i vještinu stručnjaka nego kod elemenata manje ujednačenih oblika. Dok će kod običnih pločica nesavršenosti prilikom postavljanja biti skrivene fugama, kod retificiranih pločica takve razlike neće izgledati dobro. Pločice nalik drvu koje ste sami postavili i druge pločice mogu izgledati atraktivno, ali ipak treba ranije iskreno procijeniti vlastite vještine. Ako sumnjate u njih, bolje je potražiti pomoć stručnjaka.

Koliko koštaju retificirane pločice?

Alternativa retifikaciji

Retifikacija nije jedini postupak koji se koristi za uklanjanje razlika u veličinama pločica. Druga metoda je tzv. dvostruko pečenje. Kao rezultat toga dobivamo elemente istog kalibra, iako bez zaoštrenih rubova. Međutim, dvostruko pečenje pločica je metoda koja se sve rjeđe koristi, prvenstveno zbog veće cijene proizvodnje.

Povratak