Na kojoj visini objesiti ogledalo u kupaonici?

27.03.2024

Atraktivna i lijepo uređena kupaonica bit će prostor u koji ćete rado ulaziti, ne samo kako biste koristiti WC ili se umili, već i kako biste se opustiti u relaksirajućoj kupki nakon napornog radnog dana. Prekrasna kupaonica je lijepo je završena atraktivnim pločicama, na zidovima i podovima, s funkcionalnom opremom i priborom koji povećavaju estetiku i praktičnost korištenja. Među elementima uređenja kupaonice, iznimno važan proizvod su ogledala. Omogućuju vam da se pogledate i provjerite svoj izgled tj. je li sve u redu s vašom šminkom ili kravatom.

Prilikom uređenja kupaonice često se javlja problem na kojoj bi visini trebalo visjeti ogledalo u kupaonici. Odluka o pravilnom postavljanju ogledala od funkcionalne je i estetske važnosti. Na kojoj visini treba objesiti ogledalo iznad umivaonika ili na kojem je mjestu najbolje postaviti ogledalo kada treba visjeti na drugom zidu kupaonice? Odgovor možete pronaći u nastavku.

Na kojoj visini objesiti ogledalo u kupaonici?


U ovom članku:

1. Na kojoj visini je ogledalo iznad umivaonika?

2. Optimalna visina ogledala u kupaonici iznad umivaonika i funkcionalnost prostorije

3. Kako objesiti ogledalo u kupaonici? Estetika u odnosu na funkcionalnost

4. Kako montirati ogledalo u kupaonici? Sažetak



Na kojoj visini je ogledalo iznad umivaonika?

Idealno obješeno kupaonsko ogledalo ovisi o dimenzijama koje će omogućiti korisnicima raznih uzrasta da se prilikom korištenja umivaonika istovremeno mogu pogledati u ugledalo.

Gdje i na kojoj visini treba objesiti ogledalo u kupaonici?

Na kojoj je visini najbolje objesiti ogledalo u kupaonici? Najvažnije je da donji rub ogledala bude na visini od najmanje 10 cm iznad umivaonika. Zašto? Budući da voda obično prska na ovoj visini, nećete morati brinuti o brisanju ogledala svaki put kad perete ruke. Ogledala koja vise odmah iznad umivaonika znače i češće čišćenje. Međutim, najoptimalnije je objesiti ogledalo na visini od 20 - 30 cm iznad umivaonika.

Također je iznimno važno objesiti ogledalo u kupaonici u razini očiju korisnika. Koja je to visina? To obično znači da će donji rub ogledala biti obješen 115 - 125 cm od poda, a gornji rub zrcala na visini od 190 - 210 cm. Naravno, puno toga ovisi o veličini ogledala koje ćete kupiti.

Kako dobro podesiti visinu zrcala?

Tema o visini ogledala nije baš tako jednostavna. Ogledalo obješeno na odgovarajućoj visini biti će praktičan element dekoracije. Na što vrijedi obratiti pozornost prilikom fiksiranja ogledala u kupaonici? Pogledajmo koji su još aspekti važni.

Na kojoj visini je ogledalo iznad umivaonika?

Optimalna visina ogledala u kupaonici iznad umivaonika i funkcionalnost prostorije

Najprije treba uzeti u obzir je funkcionalnost ogledala u kupaonici. Ogledalo nije samo dekorativni element, već prije svega praktičan alat za svakodnevnu njegu. Stoga je važno da ogledalo bude postavljeno na odgovarajuću visinu, omogućujući ugodno korištenje.

Na kojoj visini postaviti ogledalo?

Tema visine ogledala je širok pojam, a kao što smo spomenuli, važno je da ogledalo visi u razini očiju. Najvažniji kriterij je da ogledalo treba biti postavljeno dovoljno nisko da osoba koja stoji ispred njega vidi svoj odraz, uključujući lice i gornji dio tijela. U idealnom slučaju, odraz lica trebao bi biti na razini očiju korisnika, što će osigurati ugodno pranje lica, brijanje ili nanošenje šminke. To obično znači postavljanje središnje točke ogledala na visinu od oko 150 - 160 cm od poda. Stoga bi visina ogledala trebala biti takva da omogućuje udobno korištenje.

Kako prilagoditi ogledalo visini korisnika?

Ako kupaonicu koriste osobe različitih visina, možete razmisliti o postavljanju dva ogledala na različitim visinama ili korištenje ogledala s podesivom visinom i kutom nagiba. To će vam omogućiti da prilagodite ogledala potrebama svih osoba u obitelji. Visina postavljanja velikih ogledala u ovom će slučaju biti nešto manje važna od postavljanja malog ogledala u kupaonici.

Odgovarajuća visina ogledala stoga je jednako važna kao i odgovarajuća visina montaže.

Optimalna visina ogledala u kupaonici iznad umivaonika i funkcionalnost prostorije

Kako objesiti ogledalo u kupaonici? Estetika u odnosu na funkcionalnost

Osim funkcionalnosti, estetika i dizajn također igraju važnu ulogu u odabiru odgovarajuće visine ogledala u kupaonici. Ogledalo je često važan dekorativni element koji može utjecati na cjelokupni izgled prostorije.

Optimalna visina ogledala i raspored kupaonice

Važno je da ogledalo odgovara ostatku uređenja kupaonice u smislu proporcija. To znači da ne smije biti ni preveliko ni premalo u usporedbi s drugim elementima kao što su umivaonik, gornja ploča ili ormarići. Ogledalo bi se trebalo skladno stopiti s cjelinom. To je osobito važno u slučaju ogledala s okvirom, jer će impozantan okvir ogledala biti vidljiv element prostora. U slučaju fazetiranih ogledala, možete se odlučiti za veće modele, pa čak i one koji će prekriti cijeli zid.

Postavljanje ogledala u kupaonici i mjesto vješanja

Odluka o postavljanju ogledala na zid ili iznad umivaonika može utjecati na njegovu visinu. Ako je ogledalo postavljeno na zid, možete odabrati bilo koju visinu koja odgovara očekivanjima korisnika. Ako je, s druge strane, ogledalo postavljeno iznad umivaonika, vrijedno je posegnuti za standardnom visinom koja će omogućiti udobno korištenje umivaonika.

Kada želite objesiti ukrasno ogledalo

U nekim slučajevima ogledalo može imati dekorativnu funkciju. Tada njegovo postavljanje može biti proizvoljnije i ovisiti o estetskim preferencijama vlasnika. Dekorativna ogledala se mogu postaviti na zid kao središnja točka uređenja kupaonice ili čak na strop, ako se uklapa u cjelokupni stil prostorije.

Kako objesiti ogledalo u kupaonici? Estetika u odnosu na funkcionalnost

Kako montirati ogledalo u kupaonici? Sažetak

Visina na kojoj biste trebali objesiti ogledalo u kupaonici ovisi uglavnom o funkcionalnosti i estetici. Ključno je postaviti ogledalo na odgovarajuću visinu tj. u visini očiju, kako bi se osiguralo ugodno korištenje. Međutim, njegov položaj dobro je prilagoditi cjelokupnom izgledu kupaonice, uzimajući u obzir proporcije, stil i individualne preferencije.

U konačnici, ovo je vaša kupaonica i trebali biste se u njoj osjećati ugodno.

Povratak