Kakve zidne pločice odabrati za kupaonicu?

17.04.2024

Završna obrada kupaonice za većinu nas je pravi izazov, jer se obično najviše pažnje posvećuje uređenju te prostorije. Kupaonica je najintimnije mjesto za svakog ukućana, stoga se od nje očekuje ugodna atmosfera koja će pogodovati večernjem opuštanju. Kakve kupaonske pločice koristiti kako bi cjelina izgledala lijepo? Provjerite!

Kakve zidne pločice odabrati za kupaonicu?

U ovom članku:

1. Počnite s općenitim odlukama!

2. Zidne i podne pločice – kako odabrati da kolekcije pločica odgovaraju uređenju?

3. Parametri pločica na koje treba obratiti pozornost

4. Mala kupaonica u deluxe verziji, koja je ugodna, opuštajuća i s dobrom atmosferom

5. Zanimljivi izbori za završnu obradu zidova i poda – jesu li bijele ili pločice u boji jedina opcija?

6. Velika kupaonica – veliki izazov? Pločice za veliku kupaonicu

7. Svjetlost je ključ uspjeha ili kako vizualno povećati kupaonicu

8. Uskladite stil kupaonice sa stilom svog stana – odgovarajuće kupaonske pločice za razne stilove interijera



Počnite s općenitim odlukama!

Prije nego krenete birati određeni uzorak pločica za kupaonski zid, vrijedi obratiti pozornost na činjenicu da one nisu jedine koje stvaraju ugođaj u prostoriji. Ugodna atmosfera u kupaonici ovisi i o sanitarijama, slavinama, kupaonskom namještaju i prije svega o količini svjetlosti koja u nju ulazi. Prilikom uređenja kupaonice vrijedi voditi računa o konačnom rasporedu cjelokupne opreme, pa tek onda odabrati željene pločice.

U modernom pristupu uređenju najbolje je pod i zidove tretirati kao podlogu na kojoj možete izložiti nešto zanimljivo. Međutim, sve ovisi o individualnim preferencijama domaćina i ... obliku i veličini kupaonice. Jedni više vole minimalističke forme, drugi više vole raskoš u punom sjaju. Na sreću, izbor proizvoda na tržištu je dovoljno širok da svatko od nas može odabrati nešto za sebe.

Počnite s općenitim odlukama!

Zidne i podne pločice - kako odabrati da kolekcije pločica odgovara uređenju?

Kako odabrati prave pločice za kupaonicu? Mnoštvo uzoraka i boja može djelovati opterećujuće, no dobro je znati da najpopularnije vrste kupaonskih pločica neće uvijek biti one prave za vas. Ponekad se isplati potražiti nešto više, usredotočiti se na neobična rješenja kako biste svoju kupaonicu učinili jedinstvenim mjestom. Pločice za kupaonicu treba kupovati s oprezom. Ako se bojite da će odluka biti pogrešna, isplati se potražiti pomoć stručnjaka.

Dobro odabrane pločice za kupaonicu - potražite pomoć arhitekta!

Ukoliko se ispostavi da je izbor pločica previše za vas, bilo bi dobro obratiti se odgovarajućoj osobi. Arhitekti interijera su i dizajneri i umjetnici koji čak i banalne interijere mogu transformirati u nešto jedinstveno. Njihove usluge, unatoč uvriježenom mišljenju, nisu tako skupe.

Jeftinija, ali ne i lošija opcija je naručiti projekt u našoj trgovini - usluga projektiranja uključuje ne samo pomoć pri odabiru odgovarajućih pločica, već i pripremu projekta za njihovo pravilno postavljanje. Kupnjom usluge odabrat ćemo za vas odgovarajuće vrste kupaonskih zidnih i podnih pločica.

Zidne i podne pločice - kako odabrati da kolekcije pločica odgovara uređenju?

Parametri pločica na koje treba obratiti pozornost

Ako se pitate kako odabrati pločice za kupaonicu, vrijedi obratiti pažnju ne samo na uzorke i boje kupaonskih pločica, već i na tehničke parametre ove završne obrade. Najpopularnije vrste kupaonskih pločica imaju, naravno, visoku vodootpornost, ali vrijedi odabrati one koje su otporne i na abraziju i na mehanička oštećenja.

Ako se u kupaonicu planira ugraditi kupaonsko grijanje, kupaonske pločice trebaju imati i odgovarajući parametar prolaza topline. Format i veličina kupaonskih pločica također zaslužuju pozornost.

Parametri pločica na koje treba obratiti pozornost

Mala kupaonica u deluxe verziji, koja je ugodna, opuštajuća i s dobrom atmosferom

Naravno, keramičke pločice za kupaonicu možete odabrati i sami. Prolistajte ponudu trgovine, upoznajte se s inspiracijama s interneta i krenite u avanturu odabira pločica!

Jedna od osnovnih stvari koju morate uzeti u obzir prilikom završnih radova u kupaonici je njezina veličina. Ako se radi o maloj površini, najbolje je koristiti zidne pločice prigušenih boja koje će umiriti interijer. Suptilna siva, boje slonovače i snježnobijela bit će savršene za malu kupaonicu. No, to ne znači da se trebate potpuno odreći šarenih i maštovitih elemenata. Šareni mozaik može se hrabro postaviti, između ostalog, u području iznad sudopera. Odabir pločica neka bude odgovarajući, ali svakako izbjegavajte dosadu.

Kako postaviti pločice u malu kupaonicu? Koje će dimenzije pločica biti najbolje?

Ako želite vizualno povećati cijelu prostoriju, kupaonske pločice treba postaviti vodoravno. U tom slučaju, modeli velikog formata veličine 30 × 60 cm bit će savršeni. Još jedno zanimljivo rješenje je korištenje horizontalne trake od zidnih pločica u kontrastnoj, energičnoj boji. Ovdje, međutim, morate paziti da ovaj element bude usklađen s cjelokupnom opremom vaše kupaonice.

Kako biste optički povećali svoju prostoriju, isplati se upotrijebiti još jedan trik, naime odreći se mat elemenata. Male kupaonice ne vole mat površine pa su sjajne zidne pločice najbolji izbor.

Mala kupaonica u deluxe verziji, koja je ugodna, opuštajuća i s dobrom atmosferom

Zanimljivi izbori za završnu obradu zidova i poda – jesu li bijele ili pločice u boji jedina opcija?

Završna obrada zidova kupaonice s pločicama nije jedino rješenje koje vrijedi imati na umu. Također se koriste boje, tapete i zidne obloge. Odlučite li se za različite završne obrade, dobro bi bilo odabrati ih tako da se slažu međusobno i sa svim drugim elementima. Što se tiče vlažnih zona, trebali biste se pobrinuti da završna obrada bude vodootporna.

Zanimljivi izbori za završnu obradu zidova i poda – jesu li bijele ili pločice u boji jedina opcija?

Velika kupaonica – veliki izazov? Pločice za veliku kupaonicu

Veliki kupaonski prostor pravi je luksuz pa mu treba posvetiti posebnu pozornost. U tom slučaju su otkačena uređenja dopuštena, pa čak i preporučljiva! Sve to, naravno, umjereno i... s ukusom.

Jedan od suvremenih dekorativnih trendova je štednja na bojama. U velikoj kupaonici dobro je koristiti što manje boja, koje će biti kompenzirane estetskim dizajnerskim pothvatima. Ovdje su osnovne kupaonske pločice s grafikom od velike pomoći. Pritom mislimo na intrigantne strukture, kao i na poigravanje raznim površinama: mat, sjajnim, strukturiranim i polu poliranim. Zahvaljujući ovoj primjeni, možete jasno odvojiti određene prostore u vašem interijeru, čime izbjegavate preopterećenost bojama i dizajnom.

Skladni i smireni tonovi boja temelj su moderne kupaonice. U slučaju velike kupaonice vrijedi odabrati dekorativne linije koje će vizualno proširiti cijeli prostor.

Ili možda nešto otkačeno? Širok izbor boja kupaonskih pločica

Prigušena uređenja domena su suvremenih, modernih i minimalističkih interijera. Ali kakve pločice odabrati kada vam minimalizam dosadi? Tada je bolje odabrati gres pločice za kupaonicu u atraktivnim bojama i originalnim uzorcima. Boje kupaonskih pločica mogu oduševiti, a šarena uređenja ponovno postaju popularna. To vrijedi i za kupaonske zidne pločice i za izbor podnih pločica.

Patchwork kupaonske pločice s uzorkom. Završna obrada zidova kupaonice s pločicama s takvim uzorcima može biti zanimljivo rješenje, ali ne treba pretjerivati ​​s ovom vrstom pločica.

Velika kupaonica – veliki izazov? Pločice za veliku kupaonicu

Svjetlost je ključ uspjeha ili kako vizualno povećati kupaonicu

Ono na što također treba obratiti pozornost pri odabiru odgovarajućih kupaonskih pločica svakako je pristup svjetlosti. Mala količina svjetlosti u interijeru ne pogoduje ekstravagantnim rješenjima uređenja. U tom slučaju najbolje je odabrati svijetle nijanse pločica bez izražajnih uzoraka, pogotovo ako se radi o maloj kupaonici.

Bijele kupaonske pločice i dalje ne izlaze iz mode, baš kao ni svijetle, mat kupaonske pločice. S takvim proizvodima lakše je ne samo vizualno povećati kupaonicu, već i dati joj odgovarajući karakter. Bijela i svijetle boje izvrsna su pozadina za većinu stilova interijera.

Svjetlost je ključ uspjeha ili kako vizualno povećati kupaonicu

Uskladite stil kupaonice sa stilom svog stana - odgovarajuće kupaonske pločice za razne stilove interijera

I na kraju jedno pravilo kojeg se treba strogo pridržavati. Ako je cijeli vaš stan uređen u skandinavskom stilu, u tom tonu bi trebala biti i kupaonica. U ovom slučaju dobro će poslužiti i ranije spomenute zidne pločice u bijeloj boji. No, ako ipak cijenite klasiku i tradiciju, odaberite pločice boje oraha ili bež boje, a cjelini dodajte tamnosmeđi mozaik.

Uređenje interijera, primjerice kupaonice, uopće ne mora biti teško. Sve što trebate je dobar plan, brza organizacija i sigurnost u odluke koje donosite. Imajte na umu da su jednostavna rješenja uvijek najbolja. Zatvorite oči i zamislite kako izgleda kupaonica vaših snova. Da li djeluje?

Povratak