Kakva kada za kupaonicu? Pomažemo vam da napravite dobar izbor

24.04.2024

Kada je vrlo važan element uređenja kupaonice, koji omogućuje stvaranje zone za opuštanje u udobnosti vašeg doma. Od mnoštva i raznolikosti modela dostupnih na tržištu može se zavrtjeti se u glavi, stoga prije kupovine vrijedi razmisliti kakva kada će zadovoljiti vaše kriterije. Posebnu pozornost treba obratiti na njezinu veličinu i kapacitet, oblik i materijal izrade.

S obzirom na svoju veličinu, kada uvelike određuje stil cjelokupnog interijera. Ovisno o odabranom tipu, možete kreirati i funkcionalno i minimalistički uređenu kupaonicu, kao i elegantnu kupaonicu s elementima originalnog dizajna. Odabir savršene kade neće biti lak zadatak, ali u našem članku ćemo predstaviti na što treba obratiti pozornost pri odabiru kade, kakve samostojeće kade su najbolje, a kada je bolje odabrati odgovarajuću pravokutnu kadu. Vidjet ćete kako konkretni model kade utječe na uređenje te koji materijal, pa čak i koju boju vrijedi odabrati.

Kakva kada za kupaonicu? Pomažemo vam da napravite dobar izbor

U ovom članku:

1. Ugradbena ili samostojeća kada? Pravokutna ili asimetrična? Oblik kade i najbolja kada za kupaonicu

2. Vrste kada – od kojeg materijala mogu biti izrađene? Kako materijal utječe na karakteristike i parametre kade?

3. Dimenzije kade i kapacitet kade – kada u maloj kupaonici i u velikoj kupaonici

4. Atraktivne boje kada? Kada u boji hrabra je ideja za moderne kupaonice

5. Koje dodatne pogodnosti mogu imati kade? Dodaci za kadu koje se isplati kupiti



Ugradbena ili samostojeća kada? Pravokutna ili asimetrična? Oblik kade i najbolja kada za kupaonicu

Kada se odlučujete za kadu u svojoj kupaonici, prvo morate razmotriti optimalno mjesto za odvajanje zone za kupanje i ograničenja koja nameće raspoloživi prostor.

Kade tradicionalnog pravokutnog oblika - pravokutne kade za velike i male kupaonice

Pravokutne kade najčešće se nalaze u malim stanovima, postavljene uza zid ili u kutu kupaonice. Mogu biti otkrivene ili ugradbene, pritom obloga za kadu može biti od keramičkih pločica, mozaika ili vodootpornih ploča. Pravokutni modeli imaju prednost u odnosu na asimetrične jer nakon postavljanja paravana služe i kao tuš. Takvo rješenje svakako će biti od koristi za brza jutarnja kupanja.

U mnogim slučajevima izbor savršene kade pada na standardne samostojeće ili kade pravokutnog oblika postavljene uza zid. Moderne kupaonske kade imaju mnogo zanimljivih oblika, pa među pravokutnim kadama možete birati kako minimalističke modele tako i one više dekorativne.

Simetrična pravokutna kada - savršena kada za klasično uređenje kupaonice

Kod klasičnog uređenja kupaonice, pravokutna kada simetričnog oblika najbolje je rješenje. U tom slučaju, možete odabrati samostojeću retro kadu i kadu postavljenu uza zid.

Kada na sredini kupaonice? Samostojeći modeli kada za moderno uređenje

Velike prostorije pružaju puno više mogućnosti uređenja. U njima će samostojeća kada izgledati originalno, jer može stajati direktno na podu ili na nogicama, ili biti ugrađena u posebno napravljenu podlogu. Ako je postavite u središte prostorije, stvorit ćete kreativan i moderan interijer koji će biti teško zanemariti.

Oblik takve kade, najčešće ovalne ili okrugle, ovisi o vašim osobnim preferencijama i budžetu. Važno je zapamtiti da tijekom renoviranja u podu postavite odgovarajuće priključke. Moderne kupaonske kade uključuju različite vrste kada, a udobna kada će biti prilagođena individualnim potrebama stanara.

Dobro iskorišten kut prostorije - kada i tuš u kutu, kutne kade

Još uvijek se pitate kakvu kadu odabrati? Asimetrične kade, uključujući i kutne, odlično će poslužiti u kupaonici neobičnog oblika. One su nešto kraće i šire od standardnih, te imaju barem jednu stranu zaobljenu, što olakšava pristup ostalim elementima za opremanje interijera. Kutne kade jamče veliku udobnost korištenja jer često imaju udobno sjedalo, paravan, naslone za ruke ili udubljenje za kozmetiku i pribor za kupanje.

Razne vrste kutnih kupaonskih kada omogućit će vam da pronađete odgovarajući model za konkretno uređenje.

Ili možda asimetrične ili kada postavljena uza zid? Neobična rješenja koja vrijedi razmotriti pri kupnji kade

Asimetrične kupaonske kade vrste su kupaonskih kada koje postaju sve popularnije. Minimalistički modeli dobro će pristajati u modernim uređenjima, a kreativni oblici najbolje su samostojeće kade za neobične interijere. Asimetrična kupaonska kada opcija je za koju se odlučuje sve više dizajnera i vlasnika kupaonica koje je potrebno renovirati. Međutim, morate uzeti u obzir da ti modeli obično zahtijevaju više prostora od pravokutnih.

Ugradbena ili samostojeća kada? Pravokutna ili asimetrična? Oblik kade i najbolja kada za kupaonicu

Vrste kada – od kojeg materijala mogu biti izrađene? Kako materijal kade utječe na karakteristike i parametre kade?

Kada birate kadu za kupaonicu, vrijedi znati da svaki materijal ima različita svojstva i s njima povezane prednosti i nedostatke. Kakvu kadu odabrati? Dobro je odabrati odgovarajuću kadu također vodeći računa o materijalu od kojeg je izrađena.

Akrilne kade najpopularnije su ideje za opremanje nove prostorije i renoviranje kupaonice

Najpopularnije zbog brojnih prednosti i relativno niske cijene su akrilne kade. Kvalitetne su (otporne na mehanička oštećenja i ogrebotine) i lagane, što znatno olakšava njihov transport i montažu. Površina im je glatka i topla na dodir. Lako ih je održavati čistima ako ih redovito prebrišete krpom namočenom u sredstvo za čišćenje. Akrilna kada ne hrđa i na njoj se ne vide tragovi curenja vode. Štoviše, možete odabrati model s posebnim antibakterijskim premazom.

Standardne samostojeće kade i kade postavljene uza zid često se izrađuju upravo od tog materijala.

Ugradbena kada od lijevanog željeza i čelika i samostojeća kada - trajan i izdržljiv materijal za kadu

Izuzetno izdržljive kade od lijevanog željeza ne uništavaju se tijekom godina, pa su često doživotna investicija. Samostojeće i s ukrasnim nogicama rado se postavljaju u kupaonice u retro stilu. Hladne su na dodir, ali za razliku od akrilnih kada dugo održavaju temperaturu vode. Imaju veliku težinu pa mogu stvarati probleme prilikom nošenja po stepenicama i montiranja kade u manjoj prostoriji.

Čelične kade prekrivene su emajliranom bojom koja ih štiti od ružnih refleksija. Najbolje je ako su izrađene od jednog komada lima, jer se u protivnom mogu guliti na spojevima. Što je deblji čelik korišten za njihovu proizvodnju, to su teži i stabilniji. Čelična kada ne gubi boju i može imati hidrofobni sloj koji je štiti od stvaranja naslaga kamenca. Jeftinija je od kade od akrila ili lijevanog željeza, ali ne zadržava toplinu i ne pruža zvučnu izolaciju.

Na tržištu su također vrlo elegantne, ali ne baš popularne kamene kade, udobne i na dodir tople drvene kade te konglomeratne kade - sa savršeno glatkom, suptilno sjajnom površinom.

Čime obložiti kadu?

Odabir materijala za samu kadu je jedna stvar, ali različite vrste kada također se mogu obložiti različitim materijalima. Za oblaganje kada se koriste gotove obloge ili metalni okviri ispunjeni stiroporom ili karton gips pločama, na koje se mogu postaviti keramičke pločice, mozaici, ploče ili čak daske.

Vrste kada – od kojeg materijala mogu biti izrađene? Kako materijal kade utječe na karakteristike i parametre kade?

Dimenzije kade i kapacitet kade - kada u maloj kupaonici i u velikoj kupaonici

Prostranija kada znači veću udobnost pri kupanju, ali i dulje vrijeme punjenja i veću količinu potrošene vode, pa to nije ekonomično, a pogotovo ne proekološko rješenje.

Dimenzije kada se značajno razlikuju. Pravokutni modeli su relativno mali - počinju s dimenzijama od 70 × 100 cm, ali njihova duljina može doseći i do 2 metra. Dostupne su i varijante za dvije osobe, širine 120 centimetara. Puno više prostora zauzimaju samostojeće kade, za koje treba izdvojiti prostor dimenzija 100 × 200 cm. Potpuno drugačije proporcije od pravokutne kade ima simetrična kutna kada, čije stranice mogu biti dugačke i 120 i 180 cm.

Drugi važan parametar je kapacitet kade, koji se kreće od 75-400 litara vode. On je povezan s dubinom koja određuje lakoću ulaska i izlaska iz kade. Odaberete li kadu koja je preduboka, postoji opasnost da se poskliznete, a osim toga može zagušiti mali interijer. Kako biste odabrali model koji ispunjava vaša očekivanja, najbolje je leći u odabranu kadu u trgovini i provjeriti čine li je visina stijenki i profil dna ugodnom za korištenje.

Atraktivne boje kada? Kada u boji hrabra je ideja za moderne kupaonice

Iako se i dalje najčešće kupuju bijele kade, postupno sve više postaje popularna kupaonska keramika u jačoj boji koja oživljava interijer kupaonice i daje mu jedinstven karakter. Dok crna savršeno pristaje industrijskim interijerima, ljubitelji stila glamour preferiraju srebrnu opciju. Jake, neonske boje poput zelene ili crvene mogu biti zanimljiv završni detalj za modernu kupaonicu, ali ne zaboravite da preostali elementi dizajna trebaju biti prigušeniji - inače ćete stvoriti optički nered. Stijenke kade mogu biti ne samo u različitim bojama, već mogu biti i potpuno mat ili iznenađivati strukturom površine i profinjenim ukrasima. Dobro je znati da kupaonske slavine, paravani za kadu, pa čak i dodaci za kadu također mogu imati moderan dizajn.

Dimenzije kade i kapacitet kade - kada u maloj kupaonici i u velikoj kupaonici

Koje dodatne pogodnosti mogu imati kade? Dodaci za kadu koje se isplati kupiti

Starije osobe i obitelji s djecom svakako će obratiti pažnju na kadu opremljenu rješenjima kao što su: udobno sjedalo, posebne ručke za lakše ulaženje i izlaženje te protuklizna podloga koja smanjuje rizik od pada. S druge strane, ljubitelji dugih kupanja koji traže dodatne mogućnosti za opuštanje nakon napornog dana bit će oduševljeni kadom s hidromasažom i posebnim naslonom za glavu. Tu su i modeli s ugrađenim audio sustavom i LED trakom koja omogućuje podešavanje različitih boja pozadinskog osvjetljenja ovisno o raspoloženju.

Kade s hidromasažom, luksuzno rješenje za kupaonicu s kadom

Kade s hidromasažom zanimljivo su rješenje koje će vam omogućiti da svoju kupaonicu pretvorite u prostor poput spa centra. Tu ulogu mogu imati samostojeće kade postavljene uza zid ili klasične pravokutne kade, kao i pravokutne kutne kade. Čak i retro kada ili mala kada za malu kupaonicu mogu se opremiti tehnološkim inovacijama. Prilikom odabira također je dobro razmotriti dodatne funkcije kada.

Koje slavine za kadu vrijedi odabrati? Kakva će slavina za kadu biti najbolja?

Pri kupnji je bitan oblik i vrsta kade, kao i vrsta materijala od kojeg je izrađena kada, no vrijedi obratiti pozornost i na kupnju slavine za kadu – ipak je to element koji je neodvojivo povezan sa samom kadom i bez njega će je biti teško koristiti. Na izbor imate različite vrste slavina, uključujući one namijenjene npr. samo za samostojeće kade. Slavine se mogu prilagoditi i maloj kadi ili kadi za osobe s invaliditetom, kao i kadi s ugrađenim tušem.

Povratak