Kakva će podna daska biti najbolja?

03.04.2024

Drveni podovi – uključujući parket – povezuju se s elegancijom i bezvremenskom klasikom. Vizualno zagrijavaju uređenje interijera i čine prostoriju izuzetno ugodnom. Kada se govori o dobrobitima i prednostima prirodnog drva, nemoguće je ne spomenuti bojazni povezane s postavljanjem takve podloge.

Kako pravilno procijeniti kvalitetu podnih dasaka? Kolike debljine trebaju biti daske u stanu? Kako odabrati odgovarajući laminat i ploče za interijer? Koliko slojeva treba imati pod? Što je slojevita daska? Što učiniti kako bi parket što duže izgledao izvrsno? Mnogo je parametara koji utječu na to hoće li određena vrsta daske poslužiti kao pod u vašem interijeru. U članku u nastavku predstavit ćemo najvažnija pitanja koja upućuju na što treba obratiti pozornost pri odabiru drvenih podova za vaš interijer.

Kakva će podna daska biti najbolja?


U ovom članku:

1. Vrsta drva, odnosno kakvu podnu dasku odabrati?

2. Završna obrada poda i izabiranje podne daske

3. Podna daska – kako se za nju brinuti?

4. Što određuje visoku kvalitetu drvenih podova?

5. Kako odabrati dobru podnu dasku? Dimenzije dasaka



Vrsta drva odnosno kakvu podnu dasku odabrati?

Vrste drva koje se koriste za postavljanje drvenog poda imaju veliki utjecaj na njegov vijek trajanja. Ovisno o vrsti materijala koji je korišten u prostorijama, parket može trajati mnogo godina. Laminat Barlinek je već godinama najčešće birana vrsta dasaka za interijere.

Poljske vrste podnih dasaka

Na temelju vrste drva upotrijebljene za izradu posljednjeg sloja poda, može se procijeniti koliko dugo će se pod moći koristiti. Poljske vrste drva obično su tvrde i otporne na mehanička oštećenja, tako da će godinama ostati u savršenom stanju. Drveni podovi postavljeni u Poljskoj obično su od hrastovine i jasena – osim što su vrlo izdržljivi, izgledaju iznimno atraktivno, što ih čini prikladnima za gotovo svaki dom.

Egzotične podne daske

Iako su domaće vrste drva visoke kvalitete i efektnog izgleda, često se traže i malo sofisticiraniji podovi. Egzotično drvo (npr. merbau) jednako je atraktivno i odlična je alternativa za osobe koje kod kuće žele imati pod u malo sofisticiranijem stilu. Obično su boje ovakvih drvenih podova manje standardne, pa mogu biti ukrasni element samih prostorija. Zanimljivo je da se daske koje se trenutno proizvode, kako od egzotičnog tako i od regionalnog drva, poput hrasta, mogu uspješno kombinirati s izvorom topline – podno grijanje (bilo koje vrste) im neće naštetiti.

Vrsta drva odnosno kakvu podnu dasku odabrati?

Završna obrada poda i izabiranje podne daske

Kvaliteta parketa može se ocijeniti prema završnoj obradi zadnjeg sloja poda. Podovi se najčešće štite utrljavanjem odgovarajućeg ulja ili lakiranjem površine. I nauljeni podovi i lakirane daske mogu se s vremenom istrošiti. Tada je moguće obnoviti daske brušenjem i ponovnim bojanjem, uljenjem ili lakiranjem.

Završna obrada poda i izabiranje podne daske

Podna daska – kako se za nju brinuti?

Drvo je klasičan način završne obrade interijera, ali ne zaboravite ga pravilno njegovati kako bi pod trajao što dulje. U slučaju drvenih podova, proizvođači se pobrinu da u posljednji sloj daske utrljaju odgovarajuće sredstvo za zaštitu – lak, ulje ili vosak.

Kod kuće, nakon čišćenja drva od prašine i drugih čestica, dobro bi bilo povremeno oprati pod posebnom tekućinom za pranje drvenih podova – ne zaboravite da je uvijek otopite u hladnoj vodi, tako se površinski slojevi laka na podu neće oštetiti tijekom pranja. Drveni pod najbolje je nakon pranja obrisati suhom krpom, čime ne samo da ćete izbjeći ružne tragove, već ćete spriječiti da daska upije vodu.

Osobama koje se boje da u svom stanu neće moći pravilno njegovati furnirane podne ploče i prirodno drvo svidjet će se laminatne podne ploče koje su izrađene s najvećom pažnjom te su dodatno prekrivene zaštitnim slojem zahvaljujući kojem će se drveni pod lakše održavati. Ispod ove vrste poda potrebno je postaviti podlogu ispod ploča.

Podna daska – kako se za nju brinuti?

Što određuje visoku kvalitetu drvenih podova?

Također treba obratiti pozornost na pripremu podnih dasaka. Drveni pod može biti izrađen od punog drva, lijepljenih ili slojevitih dasaka. Iako je lijepljeno drvo izdržljivije od punog drva (ne puca i ne savija se kao površina punog drva – pa će daska trajati dulje), ipak treba napomenuti da neki kupci više vole da im je parket prekriven slojem punog drva. Vinilne ploče također su popularne i, zahvaljujući sloju pluta na donjoj strani ploče, mnogo su fleksibilnije i izdržljivije od standardnog drvenog poda.

Slojevite daske nisu loša stvar i ne bi trebale zabrinjavati – ova vrsta dasaka sastoji se od nosivog sloja i površinskog sloja koji osiguravaju odgovarajuću amortizaciju i trajnost daske.

Pri analizi kvalitete treba uzeti u obzir i vrstu upotrebe kojoj će daska biti izložena – različit intenzitet korištenja bit će na ulaznim vratima u predsoblju i u manje korištenim prostorijama (npr. spavaća soba).

Najveća prednost daske od punog drva je činjenica da se mogu obnavljati češće od parketa sa slojevitom strukturom, ali uz standardnu ​​upotrebu razlika neće biti spektakularna. Ljubitelji podova od punog drva naglašavaju da je izgled takvog poda drugačiji od izgleda slojevite daske.

Što određuje visoku kvalitetu drvenih podova?

Kako odabrati dobru podnu dasku? Dimenzije dasaka

Podne daske se sastoje od nekoliko slojeva drva – debljina uporabne površine najviše utječe na to koliko će pod trajati i koliko često ga je potrebno osvježavati. Slojeviti pod obično je debljine oko 10-15 mm, ali pri odabiru drvenog poda od daske od punog drva treba uzeti u obzir da će se njegova debljina povećati do čak 22 mm.

Duljina ovisi o proizvođaču – u trgovinama se mogu naći daske raznih dimenzija, što svakom kupcu olakšava pronalaženje onoga što mu je baš potrebno. Ovisno o preferencijama: male daščice složene u detaljan uzorak ili duge, ravne ploče, sigurno ćete pronaći nešto odgovarajuće u asortimanu trgovine.

Prije konačne odluke o kupnji drvenog poda dobro bi bilo unaprijed obratiti pozornost na sve vrste drvenih završnih dodataka, uključujući letvice i završne dodatke, kao i izolaciju koju treba postaviti ispod ploča. Ovisno o vašem ukusu i proračunu, možete birati između različitih boja i veličina podnih letvica, polukružnih kutnih lajsni ili kutnika - jedino ograničenje je vaša mašta i stil koji želite zadržati u interijeru.

Povratak