Kako samostalno napraviti drvenu kutiju za alat?

29.11.2023

Kutija za alat koristan je element u radionici, garaži ili vrtu. Osigurava uredno držanje vaših alata, što olakšava rad i održavanje čistoće na mjestu gdje radite. S kutijom za alat također je mnogo lakše premjestiti alat na drugo mjesto, uostalom, kvarovi i popravci u kući mogu se dogoditi u različitim prostorijama.

Možete izraditi vlastitu kutiju za alat tako da ćete je prilagoditi svojim potrebama i željama. U našem vodiču predlažemo koje bi dimenzije takva kutija trebala imati i od kojih materijala može biti izrađena. Ovdje možete pronaći i detaljne upute o izradi kutije za alat, korak po korak.

Kako samostalno napraviti drvenu kutiju za alat?


U ovom članku:

1. Odabir odgovarajućih materijala za kutiju za alat

2. Kako napraviti drvenu kutiju za alat? – projekt kutije za alat

3. Kutija za alat – detaljan vodič za izradu kutije za alat korak po korak

4. DIY kutija za alat - završni detalji

5. Drvena kutija za alat - projekt kutije za alat



Odabir odgovarajućih materijala za kutiju za alat

Prvi korak je odabir materijala koji će vam trebati za izradu kutije. Popularne opcije su drvo, šperploča, materijali slični drvu ili metal. Odaberite materijal koji najbolje odgovara vašim potrebama i dostupan je u vašoj regiji, kao i onaj s kojim vam je najlakše raditi.

Izuzetno laki za obradu su šperploča ili prirodno drvo. Drvo bora je jako jeftino, ali morate uzeti u obzir da je to mekani materijal, pa je osjetljivije na ogrebotine i oštećenja. Za naš projekt koristili smo borovu dasku. Daska je prethodno izblanjana i izglađena. Za dno kutije korištena je daska debljine 15 mm, a za stranice 5 mm.

Odabir odgovarajućih materijala za kutiju za alat

Kako napraviti drvenu kutiju za alat? – projekt kutije za alat

Razmislite o projektu kutije. Odlučite o njezinoj veličini, obliku i broju odjeljaka ili polica unutar kutije. Tijekom projektiranja bi trebalo uzeti u obzir vrste alata koje ćete držati unutra i dostupnost odgovarajućih odjeljaka, kuka ili ručki.

U našem projektu predstavljamo jednostavnu kutiju dimenzija 18 cm x 35 cm. Da biste napravili ovakvu kutiju, trebat će vam sljedeći elementi:

  • daska dimenzija 35 cm x 18 cm, koja će biti dno kutije, trebala bi biti izrađena od daske debljine 15 mm; ovaj element treba izrezati jedan;

  • daska dimenzija 22 cm x 18 cm, koja će biti bočne stranice kutije; na visini od oko 18 cm daska bi se trebala sužavati tako da ima oblik daske za rezanje ili kućice s krovom; ovaj dio može biti viši ako vam je potreban nešto viša kutija;

  • daska dimenzija 34 cm x 18 cm, koja će biti stranice kutije;

  • i drška dužine 34 cm i debljine oko 2 - 2,5 cm iz koje ćete izraditi ručku za kutiju.

Potom možete podijeliti unutrašnjost kutije, u tu svrhu pripremite dodatne komade materijala odgovarajuće širine i visine do 18 cm. Ove elemente najbolje je izraditi od tanke ploče ili šperploče.

Ako želite, kutiju možete opremiti i dodatnim sadržajem, kao što su držači za kabel ili kutijice za sitne predmete koje se mogu zatvoriti.

Kako napraviti drvenu kutiju za alat? – projekt kutije za alat

Kutija za alat – detaljan vodič za izradu kutije za alat korak po korak

Sada prikupite alate koji će vam trebati za izradu. To će najvjerojatnije biti čekić, odvijač, vijci, ljepilo za drvo (ako koristite drvo), panti i dodatne ručke (ako ih namjeravate ugraditi) i metar. Također je dobra ideja pripremiti brusni papir kako biste izgladili rubove kutije.

Sada počnite s izradom kutije. Pričvrstite pojedine dijelove pomoću vijaka ili ljepila za drvo. Prvo spojite stranice i pričvrstite ih na dno. Zatim stavite dršku između bočnih stranica i pričvrstite je vijcima ili čavlima.

Ako planirate unutarnje pregrade ili police, dodajte ih u unutrašnjost kutije kako biste složili svoje alate. Nakon toga postavite ručke za nošenje i eventualno brave ili kotače ako je to predviđeno u vašem projektu.

Kutija za alat – detaljan vodič za izradu kutije za alat korak po korak

DIY kutija za alat - završni detalji

Vaša kutija za alat je skoro gotova, ali vrijedi se pobrinuti da izgleda lijepo i da bude izdržljiva. Ako, poput nas, koristite drvo za svoj projekt, možete obojiti kutiju za alat ili je zaštititi posebnim lakom za drvo kako biste joj produžili vijek trajanja i poboljšali njezin izgled.

Kada završite s izradom kutije, možete je početi puniti. U kutiju posložite alate po redoslijedu kako ste zamislili, kako bi vam sve bilo lako dostupno i uvijek lijepo složeno.

Drvena kutija za alat - projekt kutije za alat

Imajte na umu da projekt kutije za alat možete prilagoditi svojim individualnim potrebama. Možete dodati dodatne elemente kao što su držači alata, police za kemikalije ili magneti za pohranu malih metalnih alata. Kutija s alatom ne samo da će vam olakšati rad, već će vam pomoći i u održavanju radionice ili garaže urednom, što je važno i za sigurnost i učinkovitost rada.

Samostalna izrada kutije za alat nije tako teška, zar ne? Drvena kutija za alat koju sami izradite ne samo da će savršeno odgovarati vašim potrebama, već će postati i element s kojim ćete moći pokazati svoje "uradi sam" vještine.

Povratak