Čime i kako rezati visoka stabla?

18.10.2023

Rezanje visokih stabala naizgled je kompliciran zadatak, koji zahtijeva pravilnu pripremu, vještinu i odgovarajuće alate. To je često potrebno iz estetskih, ali i sigurnosnih razloga. Održavanje visokih stabala veliki je problem za mnoge ljude, ali s odgovarajućim alatima i znanjem ovom zadatku možete pristupiti samostalno.

Znanje i vještine orezivanja visokih stabala bit će od koristi za vrijeme proljetnog i jesenskog održavanja. Orezivanje stabala nije toliko teško i opasno kao sječa visokog stabla. Kako jednostavno orezati visoka stabla? Koje alate koristiti i koje tehnike primijeniti? Pročitajte u nastavku!

Čime i kako rezati visoka stabla?


U ovom članku:

1. Alati i oprema, odnosno jednostavno orezivanje visokih stabala

2. Kako se sijeku visoka stabla?

3. Zašto treba sjeći stabla?

4. Kako orezati drvo? Sažetak



Alati i oprema, odnosno jednostavno orezivanje visokih stabala

Prije nego što počnete rezati visoka stabla, morate se pravilno pripremiti i nabaviti alate i opremu. Što je stablo više, to će vam biti teže doći do najviših grana.

Definitivno, motorna pila je glavni alat za rezanje stabala. Za visoka stabla možda biste trebali razmisliti o korištenju teleskopske motorne pile pomoću koje ćete lakše odrezati visoke grane. Osim toga, za orezivanje visokih stabala možete koristiti i manje alate: škare za orezivanje, teleskopske škare, sjekire i ručne pile za grane. Za oblikovanje nekih stabala bit će korisne električne škare za živicu.

Ne samo da će biti korisni alati, već i dodatna oprema. Orezivanje stabala je posao koji se često mora obaviti na određenoj visini, tako da će biti potrebno korištenje ljestava.

Ako se rezanje moraja odraditi na stvarno velikoj visini, moguće je da ćete morati naručiti prikladnu dizalicu s košarom. U ovom slučaju, vrijedno je provjeriti je li jeftinije i bolje zaposliti pravu tvrtku koja raspolaže opremom i vještinama za brzo, točno i učinkovito obavljanje posla na velikoj visini.

Alati i oprema, odnosno jednostavno orezivanje visokih stabalaKako se sijeku visoka stabla?

Rezanje visokih stabala zadatak je koji zahtijeva znanje i iskustvo. Ne može se sve naučiti odjednom, ali osnovna znanja o brizi za visoka stabla na posjedu svakako će vam dobro doći.

Orezivanja stabala obično se provodi dva puta godišnje. Proljetno orezivanje stabala trebalo bi potaknuti rast, a svrha jesenskog orezivanja stabala je priprema biljaka za pravilno formiranje u sljedećoj sezoni. Naravno, orezivanje stabala može se provesti i u drugim terminima ako je, na primjer, potrebno ukloniti stare, osušene ili bolesne grane. Međutim, nije preporučljivo orezivati drveće u razdobljima suše i mraza.

Prije nego što počnete s rezanjem, dobro je najprije procijeniti situaciju. Za početak, pažljivo procijenite stablo. Bolesne, osušene ili oštećene grane treba rezati tako da dodatno ne oslabe stablo. Da biste estetski oblikovali svoje biljke, svakako procijenite koje grane treba rezati kako biste postigli željeni izgled. Ako se rez treba napraviti iz sigurnosnih razloga, procijenite koje grane mogu oštetiti npr. električne vodove ili građevinu i koje su zbog toga prikladne za rezanje.

Dakle, vrijeme je za rezanje. Pripremite odgovarajuće alate i dodatnu opremu. Pažljivo orezujte stablo, uvijek imajući na umu vlastitu sigurnost i sigurnost drugih osoba. Prvo uklonite suhe i bolesne grane, a oblikovanjem stabla ćete se baviti kasnije.

Orezivanje vrlo visokih stabala, osobito onih koja rastu na teško dostupnim mjestima, treba povjeriti profesionalcima. Mnogo sigurnije za vas bit će angažiranje specijalizirane arborističke tvrtke koja ima ne samo odgovarajuće alate, već i znanje i iskustvo u radu s drvećem.

Nakon što završite s orezivanjem stabla , uklonite sve grane i lišće i pravilno ih odložite. Ako imate zemljište, možete napraviti odgovarajući komposter za lišće, a grane izrezati i osušiti za ogrjev.

Nakon orezivanja stabla, potrebno je redovito voditi brigu o biljci kako bi se spriječili daljnji problemi vezani uz rast grana ili bolesti.

Kako se sijeku visoka stabla?Zašto treba sjeći stabla?

Postoji mnogo razloga zbog kojih ćete možda morati posjeći visoka stabla. Visoka stabla mogu biti opasna, osobito u slučaju jakih vjetrova, oluja ili strukturnih oštećenja. Sjeća stabla koje je staro, slabo ili oštećeno može ukloniti ovu opasnost. Drveće također zahtijeva redovitu njegu, uključujući uklanjanje oboljelih, oštećenih ili suhih grana. Rezidba može pomoći u održavanju zdravlja stabla.

Estetika je također važna. Visoka stabla oko vašeg doma ili u vašem vrtu možda će trebati orezati kako bi se održao atraktivan izgled. Orezivanje stabala također može biti potrebno iz razloga što blokira pogleda ili zaklanja sunčevu svjetlost.

Zašto treba sjeći stabla?Kako orezati drvo? Sažetak

Rezanje visokih stabala složen je zadatak koji zahtijeva pravilnu pripremu, vještine i alate. Sigurnost bi uvijek trebala biti prioritet, pa je u slučaju velikih i teško dostupnih stabala bolje koristiti usluge profesionalnih arborista. Donje grane ili niža stabla možete orezati sami.

Povratak