Dnevni boravak u pariškom boemskom stilu

01.11.2023

Boemi (porijeklo vuku od Cigana iz Češke) je naziv za umjetničku, ali i vrlo kaotičnu skupinu. Taj epitet kasnije je opisivao i skupine mladih umjetnika koji su okupirali napuštene pariške zgrade i njujorške postprodukcijske dvorane. Njihovo životno okruženje odražavalo je umjetnost kojom su se bavili - zbog mnogih glasova i misli, mjesto gdje su živjeli boemi bilo je kaotično, vladao je kaos i velika sloboda. Danas ovako uređeni stanovi oduševljavaju i odbijaju u isto vrijeme, imaju isto toliko protivnika koliko i obožavatelja. Zbog čega je nemoguće proći ravnodušno kraj takvih interijera? Pogledajte!

Dnevni boravak u pariškom boemskom stilu


U ovom članku:

1. Moderno uređenje u pariškom boemskom stilu

2. Kako kontrolirati kaos, odnosno estetski nered

3. Prekrasna završna obrada za prekrasan interijer

4. Sloboda u opremanju soba - umjetnički francuski boemski stil u vašem domu

5. Dodaci koji će interijeru dodati karakter



Moderno uređenje u pariškom boemskom stilu

Boho stil, odnosno stil nastao iz pariškog umjetničkog boemskog stila, jedinstven je način uređenja interijera. Kombinira mnoge motive i lako je pronaći nešto vezano za skandinavski, japanski ili klasični stil. U uređenja u boho stilu zaljubit će se ljubitelji vintage ili rustikalnog stila, ali i ljubitelji modernijih rješenja poput urbane džungle. Dizajnom boho interijera dominiraju tople boje i prirodni materijali, a interijeri imaju jedinstveni karakter.

Boho stil, kao i njegove varijante, npr. scandi-boho, sve su češći u uređenju interijera. Na prvi pogled djeluju kaotično i nesređeno, a predmeti iz različitih dijelova svijeta produbljuju taj dojam. Međutim, boho stil cijenjen je zbog svoje udobnosti i prirodnosti.

Kako kontrolirati kaos, odnosno estetski nered

Sve se više ljudi odlučuje svoj dnevni boravak urediti u boho stilu. Takvi su interijeri dobrodošli u gotovo svakoj kući i stanu, inspiracije vam omogućuju da koristite ovaj stil kako u velikim tako i u malim prostorijama. Savršeni su za ljude koji vole etno uzorke, puno šarenih jastuka i predmete od prirodnih materijala.

U boho stilu najvažniji su dodaci. Sjajno bi bilo nešto dovezeno s dalekih putovanja. Boho stil je uređenje po vlastitim pravilima, zato su takvi interijeri omiljeni i cijenjeni.

Kako kontrolirati kaos, odnosno estetski nered

Prekrasna završna obrada za prekrasan interijer

Boho stil je toplo i udobno uređenje kojim dominiraju zemljane boje i etno motivi. Projektiranje takvog interijera od nule treba započeti s odgovarajućom završnom obradom. Na podu će dobro poslužiti daske od prirodnog drva ili vrlo realistične imitacije – vinilne ploče iz Emmezete dobro će se snaći u ovoj ulozi.

Dobro bi bilo obojiti interijer u tople boje. Na zidovima će dobro izgledati nijanse bež ili smeđe boje, a ako je prostorija mala, možete odabrati bijelu ili svijetlo sivu. Dizajn interijera u boho stilu može biti pomalo neuredan - zidovi mogu biti neravnomjerno ožbukani ili nesavršeno obojeni. Dodatni, dekorativni završni elementi također izgledaju dobro – ukrasna cigla, tapete s prirodnim uzorcima ili izražajne drvene letvice.

Sloboda u opremanju soba - umjetnički francuski boemski stil u vašem domu

Sloboda u opremanju soba - umjetnički francuski boemski stil u vašem domu

U boho stilu na cijeni je namještaj od prirodnog drva i oprema od prirodnih materijala. Posebno će dobro funkcionirati plemeniti materijali: drvo, kamen i pruće.

Dobro je ako su svi komadi namještaja koji je postavljen u dnevnom boravku izrađeni od punog drva. Boho voli surovost i udobnost, stoga će neobojeni i nelakirani namještaj za dnevni boravak odlično funkcionirati. Interijer će tada dobiti toplinu i određeni naturalistički karakter.

Svaki dnevni boravak trebao bi imati udoban namještaj za odmor. U boho stilu dobro je odabrati kauč, kutnu garnituru ili trosjed u ugodnim, svijetlim nijansama. Osim toga, uz namještaj za odmor možete postaviti i fotelje. Sve su popularniji modeli od ratana i pruća, na kojima se nalaze deke i meki jastuci.

Oprema unesena u interijer trebala bi imati surov, ali ugodan karakter. Namještaj jednostavnih, nekompliciranih oblika zasigurno će dodati eleganciju modernom uređenju. Oprema u više dekorativnom stilu stvorit će takav boho stil, koji će više naginjati tradicionalnim rješenjima.

Dodaci koji će interijeru dodati karakter

Dodaci koji će interijeru dodati karakter

Interijere u boho stilu zapravo čine odgovarajuće odabrani dodaci. Uz lijepe, šarene dodatke, boho će biti savršeno vidljiv u interijerima. Dekoracije treba postaviti s ukusom, ali treba ih biti dosta.

Pleteni makrame savršen je za boho stil. U uređenje se uvodi i tekstil, posebice prekrivači, prostirke, deke i jastuci s orijentalnim uzorcima i bojama. Zavjese i zastori mogu se kupiti u sličnim nijansama i motivima. Tekstil stvara toplu, ugodnu atmosferu, pa ga treba imati na umu.

Osim tekstilnih dodataka, dobro je odabrati i slike s naturalističkim motivima te posude za cvijeće. U boho stilu dobro će izgledati keramičke ili drvene posude za cvijeće.

Za uređenje interijera mogu poslužiti i skulpture i figurice, obavezno izrađene od prirodnih materijala. Ako se pitate koje druge dodatke odabrati, ne zaboravite na suvenire s putovanja. Postavite ih na komode, ormare i regale, i sigurno će sjajno naglasiti boho stil u interijeru.

Povratak