Kako urediti prostor u skladu sa zenom?

26.10.2023

Naporan dan na poslu, prometne gužve na putu kući, a onda zvukovi s ulice ili krikovi djece koja su se opet posvađala oko igračaka? Život zaista može zadati muke, zbog čega sve više tražite načine da se smirite i stvorite zonu za opuštanje i odmor. Zahvaljujući tome, interijeri u duhu zena stekli su veliku popularnost.

Uređenje prostora u duhu zena dizajnerski je pristup koji ima za cilj stvoriti skladnu, mirnu i uravnoteženu atmosferu u vašem okruženju. Zvuči primamljivo? Koncept zena crpi izravnu inspiraciju iz japanske filozofije zen, koja naglašava jednostavnost, minimalizam i fokus na sadašnjost. Ovakvo razmišljanje zaista može pomoći u zdravom odmoru. Kako urediti interijer u skladu sa zenom? Pogledajmo!

Kako urediti prostor u skladu sa zenom?


U ovom članku:

1. Minimalizam i jednostavnost ili manje je više

2. Zen interijeri, odnosno u skladu sa sobom i prirodom

3. Interijeri u duhu zen i rasvjeta

4. Koncept zena odnosno meditacija i opuštanje

5. Harmonija i urednost, odnosno karakteristike zena

6. Zen kao zanimljivo uređenje interijera i nekoliko riječi o dodacima

7. Oaza mira



Minimalizam i jednostavnost ili manje je više

Jedan od glavnih elemenata zena je ograničiti broj predmeta i ukrasa u prostoriji. Uklonite nepotrebne predmete a ostatak složite na takav način da stvorite mirno i transparentno okruženje. Namještaj bi trebao biti jednostavnog oblika, a prostor bi trebao biti što manje pretrpan. Zen se temelji na minimalizmu, tako da su dekorativni namještaj, puno ukrasa, kričavi uzorci i boje stvar prošlosti. Zašto? Prije svega zato što previše podražaja ometa i onemogućuje da se usredotočite, odmorite i opustite.

Minimalizam zen znači i jednostavnost završnih obrada. Dakle, odustanite od jarkih boja zidova i panela ili tepiha s uzorcima. U takvim interijerima najbolje pristaju prirodni materijali, osobito drveni podovi. Međutim, ovakvo rješenje nekome može biti preskupo, pa će jeftinija alternativa biti laminati ili vinil podne obloge u boji i uzorku prirodnog drva.

Zidove je s druge strane, potrebno obojati univerzalnim bojama: bijelom ili svijetlo sivom. Shema boja trebala bi biti suptilna i opuštajuća za oko, stoga će bež i krem nijanse smeđe boje dobro izgledati u takvim aranžmanima. Tražite li malo više živosti? U takvoj situaciji obojite jedan od zidova tamno plavom ili tamno zelenom bojom. Takva dekorativna površina će oduševit, a istovremeno ostati elegantna i minimalistička.

U kupaonicama i kuhinjama odlučite se za pločice u prigušenim bojama. Odustanite od dekora s uzorkom i usredotočite se na minimalizam i klasičnu jednostavnost. Uostalom, zen prostor zahtijeva najjednostavnija moguća rješenja.

Na kraju odaberite namještaj jednostavnih oblika i niskog profila. Sofe, stolovi i stolice trebaju biti minimalistički i funkcionalni. Izbjegavajte namještaj s mnogo ukrasnih detalja. Drveni namještaj ili modeli čija ploča ima boju i nijansu prirodnog drva bit će savršeni za zen uređenje. Zanimljiva varijanta zena je moderni zen, u kojem namještaj ima bijelu, mat površinu.

Minimalizam i jednostavnost ili manje je više

Zen interijeri, odnosno u skladu sa sobom i prirodom

Filozofija zen je način razmišljanja koji veliku pozornost pridaje životu u skladu sa samim sobom, ali i s prirodom. Atmosfera zena potiče na razmišljanje i brigu o svijetu oko nas. Stoga ovdje ne nedostaje poveznica s prirodom. Da biste to naglasili, odaberite prirodne materijale kao što su drvo, kamen, bambus i lan. Ovi materijali daju prostoru toplinu i sklad. Izbjegavajte umjetne, plastične ili metalne elemente, koji mogu unijeti kaos u prostor i definitivno su u suprotnosti sa zen atmosferom.

Ništa ne podsjeća na prirodu kao zelene biljke. Dodajte cvijeće i biljke u tegli u prostor kako biste u unutrašnjost unijeli dah prirode. Biljke pročišćavaju zrak i daju unutrašnjosti život i neku vrstu dinamike, a istovremeno smiruju i omogućuju vam da se opustite. Pokušajte odabrati vrste koje se lako njeguju i odgovaraju klimi vašeg prostora. Uostalom, biljke bi trebale ukrasiti zen prostor, a ne postati dodatni problem. Spathiphyllum i pilea su jednostavni za održavanje, kao i paprati i orhideje.

 Zen interijeri, odnosno u skladu sa sobom i prirodom

Interijeri u duhu zen i rasvjeta

Prirodno svjetlo je ključno u zen aranžmanu. Pokušajte maksimalno iskoristiti dostupno dnevno svjetlo, izbjegavajući teške zastore ili zavjese. Zen interijeri su prilično povezani s prostranošću, lakoćom i suptilnošću. Stoga će najbolji biti veliki prozori i lagane zavjese.

Ukoliko je moguće, koristite nježno osvjetljenje reflektora ili lampiona kako biste noću stvorili ugodnu i opuštajuću atmosferu. Dobra ideja je zapaliti nekoliko svijeća. Volite li ugodne mirise? Pobrinite se za ukrasne mirisne svijeće u orijentalnoj posudi, npr. na kamenoj ploči ili u staklenom lampionu. Takvi detalji ne samo da će izgledati nevjerojatno, već će vas oduševiti i tijekom opuštajuće aromaterapije ili meditacije.

Interijeri u duhu zen i rasvjeta

Koncept Zen stila odnosno meditacija i opuštanje

Kad već govorimo o meditaciji, vrijedi razraditi ovu temu. Zen znači meditacija. Ako redovito prakticirate meditaciju, dobra je ideja stvoriti poseban kutak za meditaciju. U taj kutak stavite udobne jastuke i tepih kako biste si osigurali udobnost tijekom meditacije. Nikad prije niste probali meditirati? Savršeno je vrijeme za početak! Meditacija pomaže da se smirite i opustite, a zen interijer je savršen za to!

Međutim, ako vam meditacija nije po volji, onda napravite kutak za opuštanje. To može biti mali kutak s udobnim foteljama ili ležaljkama, gdje ćete se moći odvojiti od užurbanosti svakodnevnog života i opustiti se. Zahvaljujući tome, zen ćete uvesti u svakodnevni život, a ne samo u kuću ili stan.

Prostor za opuštanje može izgledati malo drugačije za svaku osobu. Naravno, zajednička značajka bit će minimalizam i jednostavnost. Uostalom, zen se temelji upravo na tome. Zen interijer savršen je za opuštanje, ali kutak za opuštanje može drugačije izgledati. Za neke će to biti fotelja sa stolom i omiljenom knjigom u zen spavaćoj sobi, za druge će to biti zen kupaonica s kadom napunjenom toplom vodom i pripremljenom za opuštajuću kupku.

Koncept Zen stila odnosno meditacija i opuštanje

Harmonija i urednost, odnosno karakteristike Zena

Prava priroda zena je harmonija i urednost. Iz tog razloga, pobrinite se da kuća bude čista. Redovito čistite i održavajte red i pokušajte ne praviti nered. Riješite se i predmeta koji više nisu korisni i ne uklapaju se u estetiku zen aranžmana. Harmonija u okruženju je i harmonija u vašem umu.

Harmonija i urednost, odnosno karakteristike Zena

Zen kao zanimljivo uređenje interijera, i još nekoliko riječi o dodacima

Kao i svaki dizajn interijera i zen stil treba dekoracije. Međutim, prema pretpostavkama ovog stila, ukrasi ne mogu biti previše otmjeni i sigurno ih ne može biti mnogo. Ako svom prostoru želite dodati malo umjetnosti, odaberite djela mirne tematike, poput pejzaža, apstrakcije ili kaligrafije. Izbjegavajte pretjerano ukrašene okvire.

Dodajte ukrase, ali bez pretjerivanja i pazite da odgovaraju minimalizmu zen stila. Ukrasni predmeti, kao što su vaze s cvijećem ili svijećnjaci savršeno će se uklopiti.

Zen kao zanimljivo uređenje interijera, i još nekoliko riječi o dodacimaOaza mira

Već općenito znamo što je zen i kako urediti interijere u skladu s ovom jedinstvenom filozofijom. No, da vidimo kako se usredotočiti na uređenje dviju jedinstvenih prostorija: zen kupaonice i zen spavaće sobe.

Kupaonica u duhu zena

Prilikom uređenja zen kupaonice, zapamtite da bi to trebalo biti mjesto stvoreno za odmor. Iskoristite pravu prirodu zena i stvorit ćete kupaonicu koja će biti oaza mira. Ovdje bi trebala postojati harmonija i usklađenost. Odaberite svijetle kupaonske pločice i namještaj s uzorkom i bojom prirodnog drva. Dodaci bi trebali biti minimalistički, a bilo bi dobro dodati i živo cvijeće u tegli.

Pobrinite se za urednost, pospremite kozmetiku i kupaonski pribor u košare i ormariće.

Zen spavaća soba

Spavaćom sobom uređenom u zen stilu dominiraju jednostavni oblici namještaja, kao i u minimalističkom dnevnom boravku. Interijer u zen stilu pogoduje dobrom spavanju, pa se uvođenje zena u spavaću sobu može pokazati kao pun pogodak! Zahvaljujući praksi zena, bit će vam lakše odmoriti se. U ovoj verziji zen znači meditaciju i opuštanje u kutku za opuštanje s knjigom i kavom, ili čak dug, zdrav san u mekoj, čistoj posteljini.

Filozofija zen zasigurno pomaže u odmoru. Interijer pogoduje uzemljenju, fokusiranju na sadašnjost, ali i odmoru i opuštanju. Spavaća soba u ovom stilu zasigurno će pomoći nakon stresnog dana na poslu.

Povratak