Najveće pogreške kod uređenja stana

08.11.2023

Uređenje stana može biti uzbudljiv proces koji omogućuje da se izrazi vlastita kreativnost i da se svaku prostoriju učini ugodnijom i ljepšom. Ipak, ponekad se rade pogreške koje mogu utjecati na konačni efekt uređenja. Dobro je izbjegavati te uobičajene pogreške kako bi se postigao skladan izgled i stvorio funkcionalan interijer.

U ovom ćemo članku govoriti o najvećim pogreškama pri uređenju stana i kako ih izbjeći. Uobičajene pogreške kod uređenja interijera lako se mogu izbjeći, a zahvaljujući tome cijelo će uređenje biti atraktivno, ugodno i oduševljavati će posjetitelje.

Najveće pogreške kod uređenja stana


U ovom članku:

1. Previše odabranih boja

2. Pretjerano popunjavanje prostora

3. Zanemarivanje uloge rasvjete u interijeru

4. Premali ili preveliki namještaj

5. Nemar po pitanju funkcionalnosti

6. Nepravilno vješanje slika i zidnih ukrasa

7. Nedostatak dosljednosti stila



Previše odabranih boja

Jedna od najčešćih pogrešaka je odabir previše boja u jednoj prostoriji. To može dovesti do dojma kaosa i nereda. Umjesto toga, preporučuje se odabrati skladnu paletu boja koja stvara dosljednost u cijelom interijeru. Možete koristiti različite nijanse istih boja kako biste dodali dubinu i raznolikost. Ipak, dobro je odabrati jednu ili dvije dominantne boje i prema njima urediti cijelu prostoriju.

Previše boja česta je pogreška prilikom uređenja stana. Problem je i kombiniranje potpuno nespojivih boja, npr. crvene boje zidova s ​​tamno zelenim kaučem. Takve pogreške kod uređenja interijera čine sobe kaotičnima i pogled na njih bode oči.

O kombiniranju boja treba misliti ne samo kod završnih radova i uređenja sobe, već i kasnije kada se mijenjaju ukrasi ili malo modificira uređenje. Kupnja novih elemenata treba biti promišljena - boje novih ukrasa ili novog uređenja interijera ne smiju se previše razlikovati od onoga što već imate u prostoriji.

Šareno uređenje interijera može razbiti monotoniju interijera, no interijere u više boja puno je teže urediti.

Pri odabiru boja izuzetno je važno pažljivo isplanirati uređenje stana. Nedostatak plana, ishitreni postupci i nepromišljene odluke mogu unijeti kaos u prostorije.

Previše odabranih boja

Pretjerano popunjavanje prostora

Previše namještaja i ukrasa može učiniti prostoriju pretrpanom i klaustrofobičnom. To su uobičajene pogreške prilikom uređenja stana. Važno je pronaći ravnotežu između funkcionalnosti i estetike. Ključni su optimalan prostor za kretanje i adekvatna količina prostora za pohranu.

Pretjerano ispunjavanje prostora svakako je pogrešaka koju bi trebalo izbjegavati. Takve pogreške pri uređenju ne samo da ostavljaju dojam kaotičnosti, već i smanjuju funkcionalnost uređenja interijera. U pretrpanoj prostoriji teško se kretati. Previše ukrasa, opreme i previše dodataka pogreške su kod uređenja koje mogu umanjiti ne samo estetiku, već i funkcionalnost.

Ishitrena kupnja ukrasa može dovesti do nezadovoljstva učinkom. Prije nego što krenete u kupnju, razmislite koji ukrasi stvarno odgovaraju vašem interijeru. Pokušajte izbjeći impulzivnu kupnju. Nepromišljena kupnja česta je pogreška kod uređenja interijera. Zbog takvih radnji funkcionalno uređenje interijera može biti ozbiljno narušeno.

Previše kupljenih ukrasa jedan je od problema, ali pogrešno je i prilikom uređenja ukrašavati oko neuglednih predmeta. Pokušajte usmjeriti pogled posjetitelja na zanimljive elemente, npr. ukrasnu vazu na stolu.

Pretjerano popunjavanje prostora

Zanemarivanje uloge rasvjete u interijeru

Rasvjeta je od velike važnosti za atmosferu u prostoriji. Pogreška je u tome što se ne obraća dovoljno pažnje na različite vrste unutarnje rasvjete, kao što su opća rasvjeta, ciljana rasvjeta i dekorativna rasvjeta. Isplati se osigurati različite izvore svjetla i prilagoditi ih funkcijama određenog prostora.

Svaka prostorija treba imati stropnu svjetiljku, koja će biti glavni izvor svjetla kod uređenja interijera. Česta pogreška pri uređenju stana je korištenje ovog izvora svjetla kao jedinog elementa unutarnje rasvjete. Tada je stropna svjetiljka vrlo jaka i prejako osvjetljava cijelu prostoriju. Bolje je izabrati žarulju ili svjetiljku s blažim svjetlom, a ako će vam trebati jače osvjetljenje za rad, treba odabrati ciljanu rasvjetu, što ćete postići spot svjetiljkama, stojećim svjetiljkama, podnim ili visećim svjetiljkama. Dodatno se pobrinite za ambijentalnu dekorativnu rasvjetu koja će interijeru dati odgovarajući karakter.

Rasvjeta u prostorijama nisu samo svjetiljke, ne zaboravite i na prirodno svjetlo. Ako su prostorije male, bolje je ne prekrivati ​​prozore rolo zavjesama i teškim zavjesama. Prirodno osvjetljenje interijera potrebno je u potpunosti iskoristiti. Vješanje teških, debelih zavjesa i spuštanje rolo zavjesa česte su pogreške pri uređenju stana.

Zanemarivanje uloge rasvjete u interijeru

Premali ili preveliki namještaj

Odabir namještaja pogrešne veličine može poremetiti proporcije u prostoriji. Namještaj koji je prevelik može učiniti da prostor izgleda manji, dok namještaj koji je premalen može učiniti da prostor izgleda prazno i neiskorišteno. Važno je prilagoditi namještaj veličini prostorije.

Te pogreške kod uređenja uopće nije lako uočiti. Pri kupnji namještaja u salonu namještaja ili putem interneta često je teško točno odrediti dimenzije i procijeniti popunjenost prostora. Tu mogu pomoći programi za dizajn interijera. Na našoj web stranici također možete pronaći besplatni online program za dizajn interijera. Uz njegovu pomoć bit će lakše pravilno rasporediti sve elemente.

Premali ili preveliki namještaj

Nemar po pitanju funkcionalnosti

Ukrašavanje ne bi trebalo biti samo stvar estetike. Također morate uzeti u obzir funkcionalnost. Budite sigurni da ukrasi i namještaj odgovaraju vašim potrebama i stilu života. Neki ukrasi mogu biti lijepi, ali nepraktični za svakodnevnu upotrebu.

Nedostatak funkcionalnosti i kupnja nepraktične opreme česte su pogreške pri uređenju stana. Takve pogreške kod uređenja stana čine neke predmete beskorisnima, pa se naknadno kupuju funkcionalniji elementi. To pak dovodi do nereda u stanu, a o ovoj pogrešci u domovima smo već govorili malo ranije u ovom članku.

Nemar po pitanju funkcionalnosti

Nepravilno vješanje slika i zidnih ukrasa

Vješanje slika i ukrasa na zidove je umjetnost. Pogreška je u tome da su obješeni previsoko, prenisko ili na neodgovarajućim mjestima. Ne zaboravite na odgovarajuću visinu i ravnotežu između elemenata na zidu.

Nepravilno vješanje slika i zidnih ukrasa

Nedostatak dosljednosti stila

Još jedna pogreška kod uređenja interijera je miješanje različitih dekorativnih stilova bez održavanja dosljednosti. Važno je odabrati jedan glavni stil ili nekoliko komplementarnih i dosljedno ga se pridržavati u cijelom stanu. Zahvaljujući tome, stvorit će se lijepo i usklađeno uređenje interijera.

Trebate li apsolutno izbjegavati takve pogreške? Miješanje stilova može stvoriti kaos, no neki su stilovi uređenja interijera vrlo slični i mogu koegzistirati. No, bitno je da sve skupa lijepo izgleda. Minimalistički stilovi uređenja interijera stoga se ne mogu nalaziti u klasičnim, bogato ukrašenim prostorijama.

Ove pogreške treba izbjegavati osobito kod uređenja višenamjenskih prostorija, npr. kuhinje spojene s dnevnim boravkom. Iako neki dijelovi prostorije imaju različite funkcije, u tim slučajevima uvijek ih treba urediti u istom stilu.

Povratak