Kako urediti spavaću sobu u afričkom stilu?

22.11.2023

Uređenje spavaće sobe u afričkom stilu izvrsna je ideja za one koji žele unijeti toplinu, boju i egzotičnu atmosferu u svoj interijer. Ovaj stil odražava bogatstvo afričke kulture, prirode i tradicije, a istovremeno stvara ugodno i opuštajuće okruženje za spavanje i odmor.

U članku u nastavku razmotrit ćemo kako urediti spavaću sobu u afričkom stilu, koristeći inspiraciju izravno s Crnog kontinenta.

Kako urediti spavaću sobu u afričkom stilu?


U ovom članku:

1. Boje u afričkom okuženju

2. Afrički interijeri i namještaj u afričkom okruženju

3. Afrički interijeri stvoreni pomoću afričkih dodataka

4. Rasvjeta u afričkom stilu - inspiracije

5. Umjetnost i slike inspirirane afričkim stilom

6. Spavaća soba u safari stilu ili spavaća soba u kolonijalnom stilu

7. Spavaća soba u afričkom stilu – sažetak



Boje u afričkom okruženju

Afrički stil je zasićen bojama koje odražavaju prirodno okruženje Afrike. Na zidovima spavaće sobe možete koristiti zemljane tonove poput crvene, narančaste, smeđe, kao i nijanse terakote i zelene. Također možete dodati malo intenzivnih boja kao što su žuta ili tirkizna kako biste dodali malo energije.

Interijer u afričkom stilu trebao bi biti svijetao i udoban. Afrički interijer također bi trebao oduševljavati određenom dozom egzotike. U malim spavaćim sobama najbolje je odabrati bijele boje na zidovima, drvene podove i namještaj za spavaće sobe jednostavnog, ali elegantnog oblika.

Boje afričkog stila su žive i radosne. Spavaćoj sobi u takvim bojama dodajte baš afričke dodatke.

Boje u afričkom okruženju

Afrički interijeri i namještaj u afričkom okruženju

Za namještaj u afričkom stilu karakteristični su prirodni materijali kao što su drvo, ratan ili bambus. Odaberite krevet za spavaću sobu od drva akacije ili mahagonija tamne nijanse koja će spavaćoj sobi dati egzotičan karakter. Također dodajte drvene noćne ormariće, komode za spavaću sobu i regale. Izbjegavajte namještaj previše modernog dizajna, odlučite se za onaj koji izgleda kao da je ručno izrađen.

Raznolikost afričkog stila uključuje i jednostavan namještaj i više ukrašene modele. Minimalistička verzija afričkog stila je namještaj elegantnog, ali jednostavnog oblika bez velikih ukrasnih elemenata. S druge strane, afrički stil, koji se odnosi na kolonijalni stil, koristi opremu koja je više dekorativna.

Tople boje afričkog stila mogu se vidjeti i u namještaju. U tipičnom afričkom stilu koristi se tamno egzotično drvo, ali će manje prostorije bolje izgledati sa svjetlijim drvom. U takvim prostorijama, preostali elementi afričkog stila, osobito ukrasi, stvorit će u interijeru odgovarajući afrički ugođaj.

Afrički interijeri i namještaj u afričkom okruženju

Afrički interijeri stvoreni pomoću afričkih dodataka

Afrički uzorci i tekstil imaju ključnu ulogu u uređenju spavaće sobe u ovom stilu. Birajte posteljinu, prekrivače i jastuke s etno uzorcima kao što su batik, vez ili geometrijski uzorci inspirirani afričkom umjetnošću. Materijali poput lana, pamuka i svile dat će spavaćoj sobi luksuzan izgled, a istovremeno će naglasiti ljepotu i raznolikost afričkog stila.

Detalji i dodaci ključni su za stiliziranje spavaće sobe u duhu Afrike. Interijeru možete dodati afričke maske, ručno rađene košare, ogledala s ručno ukrašenim okvirima i drvene figurice. Biljke u teglama poput paprati, dracene ili stabla banane unijet će malo divlje prirode u spavaću sobu. Elementi afričkog stila u stanu egzotični su, ali i udobni dodaci koje možete pronaći u većini trgovina s opremom i ukrasima, pa tako i u našoj trgovini.

Naravno, odlična bi ideja bila uključiti elemente s Crnog kontinenta. Ako imate takve suvenire s putovanja, svakako ih izložite u spavaćoj sobi. Dobro će izgledati i bilo koji dodaci s motivom životinja. Životinjskim motivima može biti ukrašen i afrički namještaj.

Afrički interijeri stvoreni pomoću afričkih dodataka

Rasvjeta u afrička stilu - inspiracije

Rasvjeta u afričkom stilu trebala bi biti topla i ugodna. Lampioni, svijećnjaci ili svjetiljke od prirodnih materijala, poput drva ili ratana, stvorit će u spavaćoj sobi egzotičan ugođaj. Možete razmisliti i o visećoj svjetiljci orijentalnog dizajna koja će stvoriti ugodnu atmosferu u spavaćoj sobi. Odlično će funkcionirati svjetiljke sa sjenilima od prirodnih materijala, trske, bambusa ili slame.

Za tipičan afrički stil u stanu ne može se zaboraviti na rasvjetu, kako prirodnu, tako i umjetnu. To je osobito važno u spavaćoj sobi. Dobro je investirati u jednu, dvije ili tri viseće svjetiljke koje će biti glavni izvor svjetla. Dodatna rasvjeta uključuje stojeće svjetiljke, tradicionalno postavljene na noćne ormariće, velike podne svjetiljke i zidne svjetiljke.

Rasvjeta u afrička stilu - inspiracije

Umjetnost i slike inspirirane afričkim stilom

Umjetnost ima važnu ulogu u interijerima u afričkom stilu. Na zidove možete objesiti slike koje prikazuju krajolike Afrike, životinje ili apstraktne kompozicije inspirirane kulturom tog kontinenta. Ručno oslikane slike na platnu ili umjetnička djela afričkih umjetnika vašoj će spavaćoj sobi dodati autentičan karakter.

Na slikama mogu biti savršeno uočljive afričke boje i afrički uzorci. U modernoj varijanti takve spavaće sobe dobro je postaviti grafike, dok će u tradicionalnijoj varijanti dobro poslužiti fotografije i ručno oslikane slike.

Ne zaboravite dodati tepih ili nekoliko tepiha u svoju spavaću sobu - to su važne inspiracije afričkog stila. Afrički tepisi obično su ručno tkani i bogati uzorcima. Odaberite tepih intenzivnih boja i apstraktnih uzoraka koji će postati središnji element uređenja. Tepisi će naglasiti egzotičan karakter interijera.

Umjetnost i slike inspirirane afričkim stilom

Spavaća soba u safari stilu i spavaća soba u kolonijalnom stilu

Afrički stil nije jedinstven i može imati mnogo varijanti. Na primjer, spavaća soba u safari stilu bit će mjesto puno divljine i života, gdje su životinjski motivi savršeno vidljivi. S druge strane, spavaća soba u kolonijalnom stilu je mjesto prepuno dekorativnog, elegantnog namještaja i elemenata.

Spavaća soba u safari stilu i spavaća soba u kolonijalnom stilu

Spavaća soba u afričkom stilu – sažetak

Ukratko, uređenje spavaće sobe u afričkom stilu izvrstan je način za stvaranje jedinstvenog, toplog i egzotičnog interijera. Koristeći prirodne materijale, boje inspirirane afričkom prirodom te obilje tekstila i dodataka s tog podneblja, možete stvoriti mjesto za opuštanje koje će vas odvesti na putovanje u srce Afrike svaki put kada uđete u svoju spavaću sobu. Budite kreativni i eksperimentirajte s različitim elementima, prilagođavajući afrički stil svojem ukusu i preferencijama.

Povratak