Kako sobu učiniti ugodnijom za zimu?

20.12.2023

Dani postaju sve hladniji i kraći, a vi tražite načine kako zadržati sjećanje na toplinu ljeta i zlatne jeseni. Tražite načine kako stvoriti toplinu doma da se u kući ili stanu zimi osjećate ugodnije. Vješti zahvati i odgovarajuće dekoracije mogu učiniti prava čuda po ovom pitanju.

Udoban dnevni boravak, spavaća soba ili kuhinja topla su, opuštajuća mjesta na koja možete pobjeći od kasno jesenskog ili zimskog vremena. Takve promjene moguće je napraviti bez obzira na to jeste li zainteresirani za minimalistički i moderan interijer, ili ipak želite dobiti udobnu sobu u klasičnom stilu.

Kako sobu učiniti ugodnijom za zimu?


U ovom članku:

1. U prvom planu je ... tekstil!

2. Uredite sobu u zimskim i ljetnim bojama

3. Ugodna soba u dobrom stilu, tj. odgovarajuća rasvjeta

4. Topli prirodni materijali koji svugdje pristaju

5. Dodaci i udobnost interijera

6. Topli interijeri s kutcima za opuštanje


U prvom planu je ... tekstil!

Ništa tako ne podsjeća na toplinu i udobnost kao debele, mekane deke. Iz tog razloga, jedan od najjednostavnijih načina da sobu učinite ugodnijom je dodavanje toplog tekstila. To mogu biti mekani pokrivači, tople deke, ugodne na dodir baršunaste jastučnice i ukrasni jastuci, mekani tepisi ili zavjese s debljim tkanjem koje će pomoći zadržati toplinu u prostoriji.

Tekstil su nesumnjivo velika grupa udobnih dodataka u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe. Deke i jastuci idealan su dodatak udobnom dnevnom boravku, dok će prekrivači na kontinentalnom krevetu učiniti vašu spavaću sobu ugodnom, kao i topli poplun. Odgovarajući kuhinjski i stolni tekstil učinit će kuhinju i blagovaonicu mnogo ugodnijom.

U prvom planu je ... tekstil!

Uredite sobu u zimskim i ljetnim bojama

Ukoliko sobu za zimu želite pretvoriti u ugodnu, toplu oazu, trebate je obojati u odgovarajuću boju. Udobnost interijera posebno će naglasiti tople boje; bež, krem nijanse smeđe, tamno smeđa, crvena, žuta i narančasta. Takve boje učinit će sobu ugodnijom.

Želite odabrati nešto minimalističko? Ugodan interijer možete stvoriti pomoću mirnijih nijansi. Soba s bojama zime - plavom, bijelom i sivom - na prvi pogled može izgledati hladno, ali odgovarajući dodaci i rasvjeta zagrijat će takvo elegantno uređenje.

Uredite sobu u zimskim i ljetnim bojama

Ugodna soba u dobrom stilu, tj. odgovarajuća rasvjeta

Uređenje moderne sobe, ali i klasičnog interijera zapravo ne bi bio u potpunosti atraktivno ako nema odgovarajuće unutarnje rasvjete. Prigušena rasvjeta može stvoriti čarobnu atmosferu u zimskoj sobi koju možete stvoriti uz pomoć nekoliko svijeća, svjetiljki ili svjetlosnih lanaca. Možete još razmisliti o žaruljama s toplim svjetlom kako biste stvorili opuštajuće raspoloženje.

Istinski ugodnu atmosferu mogu stvoriti svjetlosne točke, pa je dobro odlučiti se za stojeće svjetiljke i podne svjetiljke. I ne zaboravite čarobnu moć vatre! Uostalom, prava vatra ne daje samo svjetlo, već i toplinu, pa je to sjajan način kako možete pripremiti sobu za zimu. Razmislite o kaminu ili samostojećoj peći, a ako imate stan u zgradi ili kuću u kojoj ne možete instalirati takve proizvode, svakako provjerite funkcionalnost bio kamina.

Ugodna soba u dobrom stilu, tj. odgovarajuća rasvjeta

Topli prirodni materijali koji svugdje pristaju

Prirodno drvo je jedinstveni materijal – čim ga vidimo odmah nam je toplije. Meka, ugodna na dodir površina rijetko je hladna, što je npr. karakteristično za keramičke pločice. Dakle, nemojte se bojati koristiti drvo za uređenje tople i ugodne sobe za zimu, pogotovo kada je riječ o završnoj obradi poda, pa čak i zidova!

Drveni dekorativni elementi, ukrasi i namještaj također su vrlo popularni u jesenskim i zimskim aranžmanima. Koje još materijale možete koristiti? Dekoracija sobe s dodacima od bambusa, trske ili pruća zasigurno će stvoriti ugodnu atmosferu.

Topli prirodni materijali koji svugdje pristaju

Dodaci i udobnost interijera

Neki elementi dizajna interijera na poseban način mogu pomoći u stvaranju ugodne atmosfere. Malo života i dinamike u uređenje će unijeti i sobne biljke. Cvijeće u teglama pomoći će na učinkovit način u održavanju odgovarajuće vlažnosti zraka, što je posebno važno u vrijeme kada grijanje isušuje zrak u prostorijama.

Prekrasne košare od pruća, drva ili čak papira izvrstan su način za stvaranje ugodnog prostora. Takvi dodaci također pomažu u organizaciji i održavanju reda u prostoriji.

Kakvo bi bio ugodno uređenje sobe za zimu bez odgovarajućih mirisa? Mirisne svijeće, svijećnjaci za eterična ulja ili sušena narančina kora mirisom će unijeti poseban ugođaj u prostoriju. Aromaterapija, uostalom, ima ogromnu moć i može stvoriti jedinstveno raspoloženje. Zimski mirisi posebno naglašavaju udobnost interijera, pa koristite lavandu, cimet ili smreku.

Dodaci i udobnost interijera

Topli interijeri s kutcima za opuštanje

Jesen i zima su tmurna godišnja doba, tako da će kutci u kojima se možete regenerirati nakon napornog dana biti od velike koristi. Što će biti korisno u takvim kutcima? Svakako udobna fotelja i mekani jastuci, kao i dobra rasvjeta. Kutak možete koristiti za čitanje, slušanje glazbe ili razgovor sa svojim najmilijima.

Povratak